Suuhygienisti

Suuhygienistin työn tavoitteena on edistää väestön suun terveyden hyvinvointia. Suuhygienisti osallistuu hammaslääketieteellisen hoidon tarpeessa olevien potilaiden kokonaishoitoon.

Suuhygienisti vastaa terveysneuvonnasta ja osallistuu terveyttä edistävään hoitotyöhön. Tehtäviin kuuluvat mm. eri ikäryhmien suun terveystarkastukset/ hoidon tarpeen arviointi ja hoidon toteutus yhteistyössä hammaslääkärin kanssa. Työ edellyttää suun hoitotyön hallintaa ja osaamista hammaslääketieteen eri osa-alueilla (kariologia, parodontologia, kirurgia, protetiikka ym.) sekä kykyä itsenäiseen kliiniseen työskentelyyn. Suuhygienisti toteuttaa koulutuksensa antamien valmiuksien mukaisia suun hoitotoimenpiteitä yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan.

Suuhygienisti on suu- ja hammassairauksien ehkäisyn ja varhaishoidon ammattilainen. Suuhygienisti toimii itsenäisesti oman toimenkuvansa ja vastuualueidensa puitteissa.

Suuhygienistin toimenkuva käsittää suun terveydentilan tutkimisen, kariologisen seulontatutkimuksen, hoitosuunnitelman ja hoidon toteutuksen sekä arvioinnin tekemisen omalla vastuualueellaan. Suuhygienisti kykenee havaitsemaan potilaan limakalvomuutokset, osaa tutkia potilaan purentaa ja ohjata potilaan hammaslääkäriin tilan niin vaatiessa. Lisäksi suuhygienisti hallitsee parodontaalisairauksien syntyyn, etenemiseen ja hoitoon kuuluvat tekijät. Suuhygienistilla on merkittävä osuus parodontiittipotilaan ylläpitohoidon toteutuksessa. Suuhygienistin antamasta hoidosta saa Kela-korvausta

Kela korvaa...

Yksityisen suuhygienistin antamasta hoidosta maksetaan Kela-korvausta, jos hoito perustuu yksityisessä terveydenhuollossa toimivan hammaslääkärin määräykseen.

Hammaslääkärin määräys suuhygienistin hoitoon on voimassa kaksi vuotta. Hoitoa korvataan enintään 15 hoitokerralta. Suuhygienistin tekemän suun ja hampaiden terveystarkastuksen kustannuksia korvataan kerran kalenterivuodessa.

HAMPAIDEN VALKAISU

Ennen hampaiden valkaisua

 • tarkastus ja kokonaishoito tulee olla tehty vuoden sisällä
 • hammaskivenpoisto ja puhdistus tehty max 2kk sitten, viimeistään vkoa ennen valkaisua
 • valkaisua ei voida tehdä raskauden ja imetyksen aikana
 • mahdolliset etualueella olevat paikat voidaan joutua vaihtamaan (värin vuoksi)
 • valkaisusta voi aiheutua vihlontaa
 • valkaisutulokseen vaikuttavat mm. hampaiden lähtöväri
 • valkaisutuloksen pysyvyyteen vaikuttaa tupakointi, kahvi ym värjäävien juomien sekä ruoka-aineiden käyttö
 • valkaisuja tehdään erilaisilla tekniikoilla ja valkaisuaineilla

Meillä käytössä olevat valkaisutavat:

LASERVALKAISU - ezlase Whitening System - HINTA 390 eur

 • BIOLASE LaserWhite20 on patentilla suojattu hampaiden valkaisuun tarkoitettu geeli, jota käytetään yhdessä ezlase 940 nm laserlaitteen kanssa
 • Valkaisugeeli on valmistettu kromoforiteniikalla ja se aktivoidaan BIOLASE-diodilaserlaitteiden avulla.
 • LaserWhite20 valkaisugeeliä ei saa aktivoida muilla laser tai valolaitteilla
 • valkaisu kestää n.1h-1h15 min
 • Ikenet ja limakalvot suojataan. Sen jälkeen valkaisugeeli levitetään kahdesti hampaiden pinnoille. Molemmat geelikerrokset käsitellään laservalolla yhteensä 2x2min. Näiden välissä ja lopuksi geelin annetaan vaikuttaa 5min. Lopuksi hampaisiin levitetään vihlomista estävä aine.

OPALESCENCE BOOST valkaisu - HINTA 220-260 euroa

 • vaikuttava aine 40% vetyperoksidi
 • yksittäisen tai useamman hampaan valkaisuun, käsittelyaika 15-45 minuttia
 • vain vastaanotolla tehtävään valkaisuun
 • valkaisu kestää n.1.5 tuntia
 • Ikenet ja limakalvot suojataan. Sen jälkeen valkaisugeeli levitetään hampaiden pinnalle ja annetaan vaikuttaa 15-45 minuuttia. Tämä voidaan toistaa kerran saman hoitokäynnin aikana.

KOTONA TEHTÄVÄ VALKAISU - HINTA 330 euroa

Kotona tehtävä valkaisu vaatii yksilölliset valkaisulusikat, joita varten otetaan jäljennökset vastaanotolla ja hammasteknikko valmistaa lusikat. Valkaisuaineet ovat OPALESCENCE 10% tai 15% karbamidiperoksidi. Näistä 10% on yövalkaisuun, valkaisulusikoita pidetään 8 tuntia yö ja 15% on päivävalkaisuun ja lusikoita pidetään 2x30 minuuttia päivä. Valkaisutulos saavutetaan 8-12 päivän tai 3-8 yön aikana. (Yksi ruisku valk.ainetta riittää 3-4 käsittelykertaan.)

PAKETTI, johon sisältyy valkaisu vastaanotolla tehtynä Opalescence boost:lla ja valkaisulusikat + 4 tuubia valk. ainetta kotiin maksaa 500 euroa. 

 

Valkoiset hampaat parantavat ulkonäköä ja itseluottamusta

Hampaat toimivat usein kasvojen tärkeimpänä katseenkiinnittäjänä, siksi niiden kuntoisuus ja ulkonäkö onkin useimmiten erittäin tärkeä asia. Huonokuntoiset hampaat saavat useat ihmiset häpeämään hymyään, mikä voi myös aiheuttaa ongelmia henkilökohtaiselle itseluottamukselle.
Valitettavasti valkoiset hampaat ovat kuitenkin nykyään melko harvinainen näky, koska monet eivät pidä riittävää huolta omista hampaistaan. Onneksi hampaiston värjäytyminen ei nykyään ole kovin ongelmallista, sillä hampaita voidaan nykyaikana valkaista aina kun tarve sitä vaatii.

Miksi hampaat värjäytyvät jatkuvasti?

Hampaiden värjäytyminen ja tummentuminen on yleistä ja sitä tapahtuu joissain määrin lähes kaikilla maailman ihmisillä. Iän myötä hampaat muuttuvat useimpien kohdalla kellahtaviksi tai kellanruskeiksi eri syistä johtuen. Usein hampaisto värjäytyy ulkoisten syiden vuoksi, mutta aika ajoin sitä tapahtuu myös sisäisten syiden takia.
Ulkoisista syistä aiheutuvat värjäytymät syntyvät yleensä huonon suuhygienian ja voimakkaasti värjäävien nautintoaineiden yhteisvaikutuksesta. Hampaita värjääviä suosittuja nautintoaineita ovat esimerkiksi kahvi, tee, viini ja tupakka. Sisäiset värjäytymät puolestaan aiheutuvat yleensä tiettyjen lääkkeiden käytöstä sekä hampaiden hoidon yhteydessä käytetyistä raskasmetalleista.

Elintapojen vaikutus värjäytymiseen

Ihmisten omilla elintavoilla on luonnollisesti erittäin suuri vaikutus hampaiden värjäytymiseen ja tummumiseen. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen auttaa useimmiten paljonkin värjäytymisen vähentämisessä, koska tupakan sisältämä nikotiini jättää hampaisiin ruskeita läiskiä, jotka ajan kuluessa voivat pinttyä todella lujasti kiinni hampaiden rakenteeseen aiheuttaen likaantumista.
Valitettava tosiasia on, että nykyään useimpien ihmisten tyypillinen ruokavalio edesauttaa hyvin paljon hampaiden värjäytymien syntymistä. Värjäävien juomien, kuten kahvin, kolajuoman sekä punaviinin runsas nauttiminen on tunnetusti haitallista hampaiden valkoisuudelle, mutta samalla tavalla myös monet muut tuotteet, kuten makeiset, marjat ja mausteet ovat haitaksi hampaille.

Hampaiden valkoisuuden vaaliminen

Luonnollisesti paras keino ehkäistä hampaiden värjäytymistä on hyvä suuhygienia. Säännöllisellä hampaiden harjauksella pärjää useimmiten pitkälle, mutta kannattaa myöskin välttää värjäävien aineiden liiallista käyttöä. Lisäksi on kovin suositeltavaa käydä hammaslääkärin tarkastuksessa säännöllisin välein, jotta kaikki mahdolliset hammasongelmat tulevat taatusti hoidettua kuntoon.
Hampaat voivat kuitenkin värjäytyä myös hyvästä suuhygieniasta huolimatta. Tällöin kannattaa kokeilla esimerkiksi valkaisevaa hammastahnaa, jonka valkaisuteho voi hyvinkin riittää tilanteen korjaamiseksi. Nopeita valkaisutuloksia haettaessa hampaiden valkaiseminen voidaan suorittaa esimerkiksi valkaisusettien avulla. Hampaiden valkaisu voidaan suorittaa myöskin vastaanotolla.

 

Suuhygienisti hoitaa hampaiden kauneutta ja terveyttä     

Hymy valkoiseksi ja suu raikkaaksi!

 Harjaatko hampaitasi päivittäin, mutta silti hampaasi eivät tunnu puhtailta? Epäiletkö hengityksesi raikkautta? Oletko kesämorsian ja haluaisit valkoiset hampaat ja hehkeän hymyn? Harvoilla ihmisillä on vitivalkoiset hampaat, mutta hampaiden väriä voidaan helposti kirkastaa suuhygienistin vastaanotolla.
Suuhygienisti on suun terveyden hoidon ammattilainen, joka on erikoistunut  hampaiden puhdistukseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon.

Suuhygienistit huolehtivat muun muassa hammaskiven ja hampaiden värjäytymien poistosta sekä hampaiden valkaisusta. Myös ientulehduksen ja pahahajuisen hengityksen hoito ovat suuhygienistin erikoisalaa. Suuhygienisti antaa myös aina henkilökohtaiset ohjeet hampaiden kotihoitoon.   Ensimmäinen askel kohti kirkkaampaa ja valkoisempaa hymyä on aina perusteellinen hampaiden peruspuhdistus. Peruspuhdistukseen kuuluu hammaskiven poisto, minkä Sympatumn suuhygienistit tekevät ultraäänilaitteella tai perinteisesti käsi-instrumentein.  Ultraäänilaite on laite, jolla kevyesti pyyhitään hampaan pintaa, jolloin värisevä kärki ja vesisuihku murentavat hammaskiven pois. Ultraäänilaitteella puhdistus sujuu nopeammin kuin perinteisillä instrumenteilla, mutta molemmilla saadaan yhtä hyvä lopputulos. Hammaskiven poistotapa valitaan aina asiakkaan toivomusten mukaan. Erikoisen herkkiä ikeniä voidaan kevyesti puuduttaa pintapuudutusgeelillä, jotta puhdistus on kivuton.

Kahvi, tee, viini,  tupakka… 


Yleisimmin hampaiden pinnalliset värjäytymät ovat kahvin,  teen, punaviinin tai tupakan aiheuttamia, mutta myös ikääntyminen vaikuttaa hampaiden väriin.  Värjäytymien poistoon suuhygienisteillä on käytössään tehokas soodapainepuhdistuslaite. Se puhdistaa ja kiillottaa hampaan pinnan nopeasti ja hellävaraisesti, ja poistaa kaikki hampaiden pinnalliset värjäytymät. Värjäytymiä voidaan poistaa         myös erilaisilla kiillotuskumeilla ja puhdistustahnoilla.     

Paikkaukset ensin kuntoon     

Peruspuhdistus ja soodapuhdistus eivät aina riitä poistamaan  hampaiden tummentunutta tai kellastunutta väriä. Tällöin voidaan harkita hampaiden kemiallista valkaisua.  Valkaisua suunniteltaessa on tärkeää muistaa, että valkaisuaine vaikuttaa vain itse hammaskudokseen, joten esimerkiksi vanhat yhdistelmämuovipaikat eivät vaalene. Vanhat paikat voidaan vaihtaa uusiin, jolloin hampaan väristä tulee tasainen. Valkaisu tehdään aina puhtaisiin ja ehjiin hampaisiin. Mahdolliset paikkojen saumavuodot ja reikiintyneet hampaat tulee korjata ennen valkaisua. 
Sympatumissa suuhygienistit toimivat tiiviissä yhteistyössä hammaslääkärien kanssa ja jos esimerkiksi hampaiden valkaisun yhteydessä vanhat värjääntyneet paikat vaativat vaihtoa, tai hammaslääkärin vuositarkastuksesta on kulunut aikaa, nämä palvelut voidaan järjestää kätevästi  samassa paikassa.     

Valkaisu kotona tai vastaanotolla     

Valkaisu voidaan tehdä kahdella eri menetelmällä. Nopeampi näistä kahdesta on vastaanottovalkaisu, jossa suuhygienisti käsittelee hampaat valkaisugeelillä.  Käsittelyn ajaksi ikenet suojataan huolellisesti iensuoja-aineella. Ylä- ja alahampaat kannattaa yleensä valkaista eri käynnillä, koska yhden leuan valkaisuun menee aikaa noin tunti. Hyvään tulokseen päästään yleensä 1-2 valkaisukäynnin jälkeen. 
Toinen vaihtoehto on hampaiden kotivalkaisu, jolloin valkaisugeeliä käytetään henkilökohtaisten valkaisumuottien avulla 3-8 päivän ajan kotona. Valkaisumuotit valmistetaan hammaslaboratoriossa        hampaista otettavan jäljennöksen avulla jokaiselle sopiviksi.  Valkaisugeeliä pidetään suussa vain kaksi tuntia kerrallaan kun aikaisemmin samaan valkaisutehoon tarvittiin koko yön yli kestävä käsittely.     

Turvallista, vain väri muuttuu     

Valkaisutulokset ja hoidon kesto vaihtelevat henkilöstä riippuen.  Kotivalkaisua voidaan myös tehostaa yhdistämällä siihen esimerkiksi ylähampaiden valkaisu vastaanotolla. 
Hampaiden valkaisu on turvallista: valkaisu muuttaa vain hampaan väriä,  ei sen rakennetta. Valkaisun jälkeen hampaat saattavat vihloa, mutta  vihlonta häviää yleensä parissa päivässä.         
Hampaiden raikkaan värin säilymistä edistää hyvä päivittäinen suuhygienia eli huolellinen harjaus ja hammasvälien puhdistus. Jotta kaunis ja raikas hymy säilyisi, on erityisen tärkeää käydä säännöllisesti, 2-4 kertaa vuodessa, hampaiden huolellisessa puhdistuksessa suuhygienistillä.     

Sympatumin suuhygienistiltä asiakas saa halutessaan muistutuksen määräaikaispuhdistuksesta kotiin kirjeitse, sähköpostitse tai puhelinsoitolla sovituin väliajoin. Näin seuraavan ajan varaaminen käy kätevästi ilman erityistä muistamista ja puhdistusaikavälit pysyvät säännöllisinä.      

Palvelut